Reklama
 
Blog | Michal Kaplan

Koronavirus: budíček, nebo hřebíček do rakve OSN?

Kolikrát jsme slyšeli dramatickou větu „Svět už nebude stejný jako předtím“? Naše generace zažila pád berlínské zdi v roce 1989 i teroristické útoky na New York v roce 2001. Obě události převrátily mezinárodní vztahy vzhůru nohama. Geopolitická moc se přeskupila, staré doktríny zmizely a nahradily je nové.

Podobným zlomem bude i koronavirová pandemie v roce 2020. Ačkoliv jsme teprve uprostřed, můžeme pohlédnout za horizont. Jak pandemie ovlivní fungování OSN a dalších mezinárodních organizací? Jaké výzvy a příležitosti pro mezinárodní spolupráci přinese? Které země z ní vyjdou posíleny a které oslabeny?

Pandemie udeřila náhle, i když ne neočekávaně. Sám jsem ji v jednom ze starších blogů předvídal. Multilaterální systém procházel zásadní transformací dávno před ní. Ženeva se letos chystala oslavit 100 let od prvního zasedání Společnosti národů. Místo oslav multilateralizmu se na zdejších diplomatických recepcích mluvilo o jeho krizi.

Zadýchaná OSN

Koronavirus ovlivní všechny aspekty ekonomického a sociálního života.

Koronavirová nemoc se projevuje zhoršeným dýcháním v důsledku oslabení imunitního systému. Globalizace se také zadýchává, jak se toky zboží a kapitálu zpomalují, a ruku v ruce s tím selhává ochranný systém multilateralizmu. OSN nedokázala zabránit konfliktům v Sýrii, na Ukrajině či v Barmě, natož čelit systémovým výzvám, jako nerovnost, migrace či změna klimatu.

Před OSN teď stojí ještě větší výzva. Připravit chudé země na epidemii a zamezit šíření viru v uprchlických táborech. Zajistit obchodní toky, dodávky zdravotnického materiálu a přístup k budoucí vakcíně. Vytvořit globální rámec pro prevenci pandemií. A hlavně zamezit dalším konfliktům v důsledku světové hospodářské krize.

Jak nepromeškat dobrou krizi

Winston Churchill řekl: „nikdy nepromeškej dobrou krizi“. OSN a Světová banka se zrodily před 75 lety z největší krize, kterou lidstvo pamatuje. Jak bledly vzpomínky na válku, lidstvo pod vlivem technologií podlehlo iluzi. Globální pandemie nás vrátila do reality a připomněla naše kořeny. Místo genderové identity znovu řešíme existenční problémy.

Koronavirus může být pomyslným hřebíčkem do rakve multilateralizmu, nebo budíčkem pro jeho vzkříšení. Nejspíš také zamíchá kartami mezi velmocemi. Zatím to vypadá na triumf Číny, ale důvěra společnosti v komunistické vedení byla nahlodána. Růst nezaměstnanosti může ovlivnit výsledky prezidentských voleb v USA. Pokles ceny ropy může snížit schopnost Ruska intervenovat v zahraničí. A Evropská unie může z krize vzejít silnější, než se dnes zdá.

V následujících třech článcích se podrobněji podíváme na:

 

 

 

Reklama